PESTII ROMANIEI

 

Crap (Cyprinus carpio)

CRAPUL

Descriere

Dimensiunile obisnuite ale crapului sunt 50-100 cm (10-20 kg), ajungand pana la 140 cm si 45 kg in mod exceptional. Durata sa de viata este destul de lunga pentru lumea pestilor, de 15-20 ani.

Recordul Japoniei la Scoicar pe 2004Corpul este alungit, comprimat lateral. Gura este subterminala, adaptata gasirii hranei pe fundul apei. Buzele groase sunt de asemenea adaptate la modul de hranire, putandu-se extinde ca un tub. Tot pe buze se gasesc patru mustati scurte, care il ajuta la pipait. Sozii sunt mari. Exista si varietati de crap cu solzi foarte mari si putini (crap oglinda) sau fara solzi (crap golas).

In deltaIn functie de mediul in care traieste, coloratia crapului difera de la argintiu-auriu in ape limpezi, curate, pana la verzui negricios in lacurile invadate de vegetatie.

Origine

Crapul este originar din Asia Mica. A fost introdus in Europa probabil de catre Romani.

toamna din barcaRaspandire

Traieste in toate raurile si lacurile din Europa si Asia. In ultimul secol a fost aclimatizat si in America de Nord si de Sud si Australia, insa in aceste tari este considerat daunator datorita impactului negativ al acestuia asupra speciilor locale. Nu se intalneste in Africa, Siberia. La noi in tara traieste in toate lacurile si raurile de deal si de ses, in Dunare si Delta Dunarii. Apreciaza o apa transparenta, avand pe fund nisip sau mal, bogata in plante acvatice si obstacole naturale.

Inmultire

Are loc la mijlocul primaverii, cand apa atinge 8-10 grade Celsius, dupa ce iese din hibernare. (aprilie - mai). Locul de inmultire este de regula o intinsura creata de cresterea apelor in primavara, cu ape mici si mai calde, cu vegetatie. O femela depune circa 100 000 icre pentru 1 Kg/corp. Alevinii eclozeaza dupa 3 - 4 zile. Primele doua zile se hranesc cu sacul vitelin, pentru ca dupa aceea sa treaca la o hranire activa, in aceleasi ape in care s-au nascut. La venirea toamnei, puii au deja 100 de grame.

 

Gastronomie

Carnea crapului este foarte gustosa, fiind consumata sub diferite forme: fiarta, prajita, fripta, afumata, marinata. Crapul fript la protap, direct pe malul apei, este o mancare ce lasa amintiri de neuitat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Caras (Carassius auratus gibellio)CARASUL

Descriere

Dimensiunile obisnuite ale carasului sunt de 10 -15 cm cu 80 -150 g, ajungand pana la 1,5 - 2 kg in mod exceptional. In crescatorii si in Delta Dunarii greutatea obisnuita este ceva mai mare, de 500 - 800 g. Coloratia carasului depinde de limpezimea apei, mergand de la argintiu spalacit in rauri la cenusiu-verzui si usor negricios in lacuri pline de vegetatie. Capul este scurt, cu buze subtiri, fara mustati, criteriu sigur de deosebire fata de crap pentru necunoscatori. Unii hibrizi de crap cu caras au un inceput de mustati. Peritoneul este negru, ca la scobar.

Click pentru a inchide fereastra !Origine

Carasul este originar din Asia de nord. De aici a ajuns in China, unde a fost selectionat indeosebi pentru obtinerea unor varietati de ornament ( carasii cu voal pe care ii intalnim in acvarii). A fost introdus in Europa mai intai ca peste decorativ, apoi ca peste argintiu in bazinul Dunarii, Rinului.

Raspandire

Traieste in toata Europa si Asia de nord. La noi in tara se intalneste in aproape toate baltile, lacurile si raurile de ses si de campie, in Dunare si Delta Dunarii. Raspandirea lui extraordinara se datoreaza rezistentei deosebite la poluare si lipsa oxigenului, cat si prolificitatii sale. Vara, cand alti pesti nu mai musca, carasul este cel care poate salva o partida de pescuit. Carasul este un peste care rezista si scos din apa, mai multe ore, mai ales daca este invelit intr-o carpa uda si nu i se usuca solzii. Nu o data carasii adusi acasa la sfarsitul zilei de pescuit si pusi intr-un vas cu apa reincep sa inoate.

Inmultire

Se realizeaza primavara, cand apa atinge 8-10 grade, cam in aceeasi perioada cu crapul. Depunerea icrelor dureaza pana la sfarsitul verii in 2-3 serii. La aceasta specie toate exemplarele peste 2-3 ani sunt femele, exemplarele mascul suferind dupa aceasta varsta fenomenul de transformare in femele (ginogeneza).

 

caras2.jpg (17822 bytes)

Pescuit

Pescuitul carasului se poate face prin mai multe metode: cu undita, cu lanseta cu plumb pe fundul apei, bolognesa. Pescuitul cu undita
Se foloseste o undita de 4-6 metri pe canale, lacuri si rauri mici, sau o rubesiana pentru lacuri mai mari. Diametrul firului va fi de 0.12-0.18 mm. Pluta va a avea o portanta de 0.5-2 grame in functie de momelile folosite. Carligele vor fi numarul 12-10 Momelile folosite la pescuitul carasului sunt ramele,
preferabil de gunoi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Somn (Silurus glanis)SOMNUL

Raspandire

In toate apele Europei, in rauri, lacuri şi balti de ses şi de deal. La noi raspandit in raurile si lacurile de şes, Dunare şi Delta Dunarii.

Dimensiuni

Cel mai mare peşte de apa dulce care traieşte la noi. In mod curent are 1 metru şi 5-6 kg, dar poate ajunge la 50-100 kg.

alt somn de mai .Descriere

Click pentru a inchide fereastra !Este unul dintre peştii cel mai usor de recunoscut de pe la noi. Capul este turtit de sus in jos, fiind garnisit cu o gura mare, plina de dintisori marunti, pe ambele falci, indreptati spre inapoi. Pe falca superioara are doua mustati lungi, pe lateral, si patru mustati mai mici, indreptate in jos. Trunchiul este destul de scurt, cilindric. Coada este lunga, inotatoarea anala intinzandu-se pe toata lungimea ei. Culoarea este cenusiu marmorat, cu burta alb-murdar. Culorile se modifica si in functie de culoarea dominanta a mediului in care traieste. Nu are solzi ci un mucus protector, extrem de alunecos.

Peşte in general nocturn, are ca principale simturi pipaitul (se foloşeste de cele 6 mustati), auzul (percepe imediat zbaterea momelii vii in carlig) şi mirosul (sesizeaza resturile de carne de la abator folosite ca momeala). Văzul este slab. Ca urmare a traiului pe fundul apei, cu lumină puţină, ochii s-au atrofiat, fiind foarte mici.

Mod de viaţă

Pe timpul zilei stă ascuns in cotloane, gropi, langa arbori cazuti, bolovani mari, confundandu-se cu mediul. Noaptea pleacă la vanătoare, de multe ori auzindu-se loviturile de coadă cu care işi imobilizează prada in noptile de vara. Somoteii mici umbla in carduri. Somnul mare in schimb este singuratic. Este un peste teritorial, fidel locului in care s-a nascut.

Peşte rapitor, incepe sa se hraneasca imediat ce a depasit stadiul de alevin cu larve de insecte, rame, viermi, broscute, peştisori. Se hraneşte si cu animale moarte, pe care le gaseste cu ajutorul mirosului, fiind un sanitar al apelor.

Iarna intra la iernat, in gropi adanci, in acelasi gropan intalnindu-se somni de toate dimensiunile, de la somotei de 1 kg pana la somni de 40 kg.

Gastronomie

Carnea este dulce, insa grasa la somnul ce depaseste 5-6 kg. In schimb nu are oase. Se consuma prajita (pana de somn prajita impreuna cu o garnitura de cartofi natur si o lamaie este o delicatesa), fripta. Din capul de somn iese un bors exceptional. Icrele nu se consuma, fiind toxice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rosioara (Scardinius erythrophtalmus)ROSIOARA

Răspandire

Roşioara este răspândită în apele Europei, din Suedia pana în Mediterana şi Asia Mica. În România se găseşte în aproape toate apele stătătoare de deal şi şes, precum şi în râurile din aceeaşi zonă.

Dimensiuni

Lungimea medie a acestui peşte este de 20-30 cm, dar sunt şi excepţii de 35 cm, iar greutatea de 200-300 g, cu maximul până la 1- 2 kg.

Descriere

Are corpul comprimat lateral, acoperit cu solzi mari şi bine fixaţi în piele. Botul este scurt, gura mică, terminată oblic, îndreptată în sus (adaptare la pescuitul în straturile superioare ale apei) şi lipsită de mustăţi. Înotătoarea dorsală este situată mult înapoi după înotătoarele ventrale. Culoarea pe spate este albastru închis cu nuanţe de verde sau cafeniu, iar laturile corpului şi burta sunt argintii. Înotătoarele, caracteristice acestui peşte, sunt de un roşu aprins, cu excepţia dorsalei. Ochii sunt aurii şi nu roşu-gălbui ca babuşca, cu care este deseori confundată.

Click pentru a inchide fereastra !Mod de viaţă

Este un peste sedentar, simţindu-se în largul lui în bălţile cu vegetaţie abundentă. În râuri îl găsim mai ales în sectoarele cu un curs mai lent. Trăieşte în cârduri formate din exemplare de dimensiuni apropiate. Roşioarele "serioase" (mai mari de 0,5 kg) umblă singure.

Vara şi toamna, până la căderea vegetaţiei, o găsim în mijlocul vegetaţiei, în culoarele dintre nuferi. De aici pândeşte căderea insectelor în apă, ţânţari, muşte, mici gaze. Alături de acestea mănâncă larve de insecte, viermi, melci, precum şi plante acvatice.

Înmultire

Are loc in perioada aprilie - iunie, la o temperatură a apei în jur de 18 grade Celsius. În perioada de împerechere, masculii au culorile mai accentuate.

Gastronomie

Carnea acestui peşte este de o calitate inferioară, având multe oase. Daca vreţi ca acest peşte fie delicios nu vă rămâne ca opţiune decât saramura, unde o parte din aceste oase se ard. Adăugaţi şi câteva roşii, ceapă, ardei în zeama saramurii... precum şi un pahar de vin roşu, şi totul va ieşi ca la carte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PORCUSORUL

Răspândire

Se întâlneşte mai ales în râurile lente din zona de şes, în Dunărea şi mai puţin în lacuri.

Descriere

Click pentru a inchide fereastra !Se aseamănă cu mreana, în parte şi datorită celor două mustăţi groase şi scurte de-o parte şi de alta a gurii. Mreana are însă patru mustăţi, aşadar este uşor de identificat dacă aţi prins o mreană mică sau un porcuşor. Dimensiunea maximă este de 15 cm, cea normală de 10 cm, la care se şi atinge maturitatea sexuală. Durata de viaţă este de aproximativ 3 ani.

Mod de viaţă

Trăieşte în mici cârduri, de 10-20 de exemplare, în apropierea locului în care s-a născut. Se hrăneşte pe fundul apei, căutând în substrat asemenea crapului, gura subterminală şi mustăţile fiind o dovadă în acest sens.

Înmulţire

Se reproduce între lunile aprilie şi iulie. Femela depune 800-3000 icre în mici grămăjoare care eclozează după 10-15 zile în funcţie de temperatură. Peştişorii se menţin în imediata vecinătate a locului de reproducţie, hrănindu-se îndeosebi cu zooplancton.

Pescuit

Nu face obiectul unui pescuit economic datorita taliei mici, şi nici a unui pescuit sportiv în particular. Îl prindem de obicei întâmplător, când pescuim pe fundul apei la caras, plătică, roşioară cu râme sau viermuşi. Acolo unde porcuşorii sunt mai numeroşi putem folosi o linie de 0,10 cu o plută mică, cu portanţa de 0,10 – 1 gram. Ca momeală râmele mici de gunoi dau cele mai bune rezultate.

Gastronomie

Deşi mic, porcuşorul are o carne foarte gustoasă. 20-30 de porcuşori fripţi pe o plită, alături de o mămăliga aburind fac deliciul oricărei mese.

 

Tipar (Misgurnus Fossilis)TIPARUL

Răspândire

In întreg bazinul Dunării, în apele Europei de sud-est şi centrale. La noi se întâlneşte îndeosebi în râurile şi lacurile de şes, mâloase.

Dimensiuni

Click pentru a inchide fereastra !In mod normal, ţiparul are o lungime de 20 - 25 cm şi o greutate de 100-150 grame, ajungând în mod excepţional până la o lungime de 35 cm şi o greutate de 300 grame.

Descriere

Corpul este lung, cilindric. La bot are zece mustăţi, dispuse astfel: patru în vârful buzei superioare, două în colturile gurii şi patru pe buza inferioara, mai mici. Culoarea este cafeniu marmorat.

 

Mod de viată

Preferă apele stătute, sărace în oxigen. Din mâlul acestora se hrăneşte cu larve de insecte, viermi, melci.

Gastronomie

Carnea ţiparului, ca la orice peşte de baltă, are un iz de nămol. Cu toate acestea este destul de apreciată.

 

 

 

 

Oblete (Alburnus alburnus)OBLETELE

Descriere

Click pentru a inchide fereastra !Obletele este un peste care se hraneste indeosebi in straturile superioare ale apei. Are o culoare argintie, data de solzii marunti, care se desprind usor. Gura are mandibula inferioara mai lunga decat cea superioara, fiind o adaptare la modul de hranire. Dimensiunile obisnuite sunt de 10-15 cm si 20-40 grame.

Peste de card, obletele este permanent in miscare. Musca nu atat de foame, cat din curiozitate precum si din spirit de concurenta fata de semenii sai. Se hraneste cu mici insecte, viermusi pe care ii culege de la suprafata apei.

Traieste atat in ape statatoare, in lacurile si baltile din campie, cat si in cele curgatoare, in toate raurile de ses din tara noastra. Prefera, indeosebi vara, locurile in care se intalnesc curenti si care aduc astfel o cantitate mai mare de insecte. Il putem pescui de primavara devreme, din martie, cand inca nu s-au dezghetat bine apele, pana toamna tarziu, in noiembrie.

Gastronomie

Cand ati prins zece obleti, e usor sa ii curatati. Cand insa ati prins doua sute, curatarea s-ar putea dovedi mai anevoioasa decat prinderea lor. De aceea, de obicei obletii se lasa necuratati, urmand a face acest lucru ... ceva mai tarziu.

De obicei obletii se prajesc. Numai ca nu se prajesc ca toti ceilalti pesti, ci pusi unul langa altul, trasi prin ochi printr-o scobitoare, cate 5-6, ca sa se poata intoarce si pe cealalta parte in tigaie. Se prajesc dupa ce au fost tavaliti in malai, pana devin crocanti. Dupa ce se prajesc, se scot de pe scobitoare.

Cel mai bine se servesc cat sunt inca calzi, cu o lamaie stoarsa deasupra si un pahar de vin alb alaturi. Tineti cu o mana de corpul obletelui si cu cealalta trageti de cap. Intestinele vor ramane prinse de acesta. Nu le aruncati decat pe ele, capul este una din cele mai bune parti ale obletelui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ghidrin (Gasterosteus aculeatus)GHIDRINUL

Răspândire

Se intalneste in bazinul inferior al Dunarii si in baltile din lunca acesteia.

Descriere

Click pentru a inchide fereastra !Are circa cinci centimetri. Ii sunt caracteristici cei trei spini de pe spate, inaintea aripiarei dorsale, cu care se apara de dusmani.

Inmultire

Este singurul peste de la noi care isi face un cuib din plante acvatice. Printr-un dans ritual, masculul invita in cuibul pe care l-a construit femela, pentru a depune icrele. Acestea sunt pazite si aerate ce catre mascul, pana la iesirea puilor. Tatal nu pleaca de langa pui pana cand nu acestia ating un centimetru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click pentru a inchide fereastra !PLATICA

Raspandire

Platica este un peste de apa dulce, gasindu-se in majoritatea raurilor si lacurilor din tarile europene. La noi o gasim indeosebi in bazinul Dunarii si lacurile de ses si de deal.

Descriere

Click pentru a inchide fereastra !Are in mod obisnuit 30-40 cm, cu 0,5-1 kg, ajungand pana la 50-60 cm cu circa 6 kg. Corpul este plat (de unde si denumirea pestelui), turtit lateral. Capul este mic, avand gura mica cu buze subtiri si fragile, adaptate gasirii hranei pe fundul apei. Aceasta se poate prelungi ca un tub, ca si la crap. Nu are mustati. Spatele este colorat masliniu-cenusiu, burta alb-argintiu la platicile tinere si galbui la cele mai batrane. In perioada reproducerii masculii de peste 4 ani au niste excrescente numite „butoni de nunta”. Inotatoarea anala este deosebita fata de a altor pesti, fiind lunga si scobita. Inotatoarele sunt fumurii.

Mod de viaţă

Este un peste pasnic, extrem de sperios la zgomote puternice si miscare. Isi cauta hrana compusa din plante acvatice, larve de insecte, viermi, crustacei in preajma malurilor maloase, pe langa perdelele de stuf, in preajma pragurilor in rauri. In primii ani de viata este un peste de card. Exemplarele mari sunt solitare si stau in locuri adanci, linistite (senalul raului, mijlocul lacului).

Gastronomie

Desi are multe oase, carnea este foarte gustoasa, saramura de platica fiind foarte apreciata de catre cunoscatori.

 

 

 

Biban (Perca Fluviatilis)BIBANUL

Descriere

Click pentru a inchide fereastra !Este un peste usor de recunoscut chiar de catre necunoscatori. Are 5 - 8 dungi verticale negricioase, pe un fond cenusiu-verzui pe spate si gri albicios pe burta. Prezinta doua aripioare dorsale, dintre care prima are tepi care il apara de pestii rapitori, precum si o pata neagra spre marginea posterioara. Celelalte aripioare au marginile rosiatice. Solzii sunt marunti si aspri, foarte bine lipiti de corp.
Lungimea obisnuita este de 20-25 cm, cu 200-400 grame, ajungand in mod exceptional pana la 50 cm si 1 kg.

Mod de viaţă

In primii 2-3 ani de viata bibanul este mai degraba pasnic, hranindu-se cu rame, viermisori si din cand in cand cu cate un pestisor. Odata depasita aceasta faza a vietii, devine rapitor, vanand in haita, alaturi de numerosi confrati de aceeasi talie. Devenit matur, bibanul devine singuratic, vanand singur.

Una dintre trasaturile bibanului este curiozitatea, fapt care il face sa fie un partener extrem de agreabil pescarului cu momeli artificiale care tocmai vrea sa incerce o noua 'creatie personala'. Tot din curiozitate putem vedea adesea in urma bibanului prins in carlig unul sau doi bibani intrigati de miscarile acestuia, insotindu-l pana la iesirea din apa.

Raspandire

Traieste in toata Europa si Asia. La noi se gaseste in toate raurile si lacurile din zona de deal si de ses. Prefera insa o apa cu fund tare sau nisipos, cu o vegetatie abundenta. Este un peste care nu intreprinde migratii,ramanand fidel zonei in care s-a nascut.

Gastronomie

Carnea sa alba, fara oase multe, este deosebit de   gustoasa, mai ales gatita saramura.

Biban soare (Lepomis gibbosus)

BIBANUL SOARE

Descriere

Culoarea este verde-albastruie, cu cate o pata neagra pe solzii mai mari. Burta este galbena-aurie. Capatul posterior al operculului are o pata neagra marginita cu rosu. Inotatoarele dorsala si caudala sunt cenusii, iar celelalte galbui. Coloritul se accentueaza in perioada nuptiala. Talia este mica, pestele avand in mod obisnuit 8-12cm. Corpul este puternic comprimat lateral.

Click pentru a inchide fereastra !Origine

Bibanul soare este originar din America de Nord, statul Carolina. Traieste in bazinul fluviului Mississippi si Marile Lacuri. De aici a fost adus ca peste decorativ in Europa de vest, de unde s-a raspandit in restul continentului.

Raspandire

La noi se intalneste in toate baltile de campie, din lunca Dunarii si din Delta, in cursul inferior al Crisurilor, in lacurile Capitalei. Se intalneste si in raurile cu un curent slab din zonele de campie.

Inmultire

Se realizeaza pe toata durata verii, din mai pana in august. Masculul sapa un cuib pe fundul apei, in care femela depune icrele. Acestea sunt pazite de catre mascul pana la eclozare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucrare pentru obtinerea Atestatului la Informatica

”PESTII ROMANIEI”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grupul Scolar Nichita Stanescu

 

Lucrare pentru obtinerea Atestatului la Informatica

”PESTII ROMANIEI”

 

 

Profesor indrumator :                                      Elev: Manolache Olga

                                                                                  Cls: aXIIa A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cuprins

 

 

1.          Introducere

2.          Descrierea proiectului

3.          Proiectul propriu-zis

4.          Bibliografie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Introducere

 

 

Astăzi toată lumea foloseşte direct sau indirect internetul. Dacă am întreba „la ce foloseşte internetul?”, am primi variate răspunsuri: situaţii economice, informatii despre fenomenele fizice, conducerea automată a proceselor tehnologice, prognoza vremii, jocuri….

De obicei sunt menţionate performanţele cele mai spectaculoase ale internetului, dar el este utilizat şi în administraţia oraselor, în birouri financiare, în biblioteci, în şcoli, de fapt oriunde.

Dorinta mea prin acest proiect este de a va focaliza atentia asupra pasiunii mele si anume asupra minunatiilor ascunse in adancurile apelor…Aceste mici vietuitoare va pot face viata mai frumoasa….mai plina…

Acest site l-am facut din pasiune pt pesti si pentru tot ce inseamna lumea acvatica.

Va doresc calatorie placuta prin lumea pestilor!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie

 

 

 

1.    Encarta 2004

2.    Encarta 2005

3.    Internet

 

 

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acvaristica

ANTIPA